Д-р Герасим Темелков: Ракът на дебелото черво може да бъде напълно предотвратим

Д-р Герасим Темелков: Ракът на дебелото черво може да бъде напълно предотвратим

Colon център в болница “Лозенец” започна безплатни прегледи. С програмата за превенция има два пъти намаление на болните в Германия, казва лекарят, който е специализирал и работил там.

 

Д-р Герасим Темелков е завършил медицина в Медицинския университет в София през 2010 г. Специализира вътрешни болести и гастроентерология в Германия. Работи там до 2022 г. Миналата година се връща у нас и се присъединява към екипа на болница “Лозенец”.   Интересува се от съвременните методи за диагностика на заболявания на гастроинтестиналния тракт, лечението и проследяването на възпалителни чревни заболявания, както и от болести на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса.

- Д-р Темелков, след като 12 години сте работили в Германия, защо решихте да се върнете у нас?

- Решението за връщане бе взето още в деня на заминаването ми. От самото начало си поставих целта  да изкарам специализацията си в чужбина и след това да се завърна у нас. Смятам, че знанията, уменията и опитът, които придобих там, са много по-полезни тук, отколкото в Германия. Годините, в които обмислях заминаването си, бяха много мрачни и безперспективни за младите лекари, решили да специализират в България.

- Защо избрахте точно болница “Лозенец”?

- Имах предложения и от други водещи лечебни заведения, но избрах Университетска болница “Лозенец”, защото в лицето на директора разпознах човека,  имащ волята и желанието да промени нещо в тъжната реалност на родната ни медицина. Срещнах разбиране и ми се даде възможност да развивам свои собствени проекти.

- Участвахте в  пилотната програма за скрининг Заедно срещу рака на дебелото черво, която се проведе през ноември  и декември м.г. Какво разказват пациентите, проявяват ли интерес и има ли неразбиране?

- Имаше огромен интерес от хората, които дойдоха на консултации при нас. В общуването с тях се усети колко дефицитна е компетентната информация по темата. Именно оттам произлиза и неразбирането. Пациентите бяха учудени от нашето отношение и от търпението ни да отговорим на въпросите им.

Хората имат нужда не само да бъдат прегледани от добър специалист, но и да им се обърне нужното внимание, да им се отговори по достъпен начин на това, което ги интересува.

- Създадохте Център за превенция на рака на дебелото черво. Ваши близки са били с тази диагноза. Това ли ви мотивира?

- Всъщност мои близки са били с друга ракова диагноза и отчасти това ме мотивира. Най-голямата мотивация за мен идва от спасените пациенти с тази ужасна диагноза. Ракът на дебелото черво може да бъде напълно предотвратен. Каква по-добра мотивация от това?

- Вече сте прегледали над 100 души. Какви са резултатите?

- Резултатите са изключително позитивни. При около 30% от тези пациенти открихме обезпокоителни начални промени в чревната лигавица, които потенциално биха довели до развитие на рак. Сега тези хора са спасени и се радват на прекрасно здраве. Ние продължаваме да следим тяхното състояние. В това е смисълът на скрининговата програма.

- Самият преглед безплатен ли е?

- Първичният консултативен преглед е напълно безплатен и се осъществява след предварително записване в нашия център.

- Какви са ползите от такива центрове, имате опит от Германия?

- Бих цитирал актуални данни на института “Роберт Кох” – в Германия новооткритите случаи на рак на дебелото черво са намалели наполовина от 2006 година насам. Тогава стартира и скрининговата програма за превенция на колоректален карцином в Германия. Ползите са недвусмислени.

- На каква възраст човек трябва да отиде на профилактичен преглед?

- След навършване на 50 години е желателно да се направи профилактичен преглед. Но при случаи на рак на дебелото черво в семейството прегледът е необходимо да се извърши след навършване на 40 години.

- Ако профилактичният преглед не покаже нищо притеснително, след колко време трябва пак да се повтори?

- В идеалния случай при хора без обремененост - чак след 10 години. При останалите - след 5 години. Не е ли прекрасно, че с едно 20-минутно изследване човек ще се сдобие със спокойствие за 5-10 години?

- Подготвяте и сайт, на който пациентите ще могат да се запознаят с всички услуги, предлагани от центъра. На какъв адрес е?

- Ранната версия на сайта е вече активна за пациенти. С времето ще бъде обновявана с най-актуалното по темата, за да могат хората да имат достъп до смислена и медицински проверена информация. Адресът е colon.bg

 

24 часа
03.02.2023

COLON ЦЕНТЪР БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“

Център за превенция и лечение на рак на дебелото черво COLON ЦЕНТЪР БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“, базиран на доказано работещата германска скринингова програма.

Back To Top