Д-р Темелков: В „Лозенец“ прилагаме превенция на рака на дебелото черво на европейско ниво

Д-р Темелков: В „Лозенец“ прилагаме превенция на рака на дебелото черво на европейско ниво

Д-р Темелков, коя е причината да се насочите към създаването на Център за превенция на рака на дебелото черво? Разкажете повече за този Център.

Приех тази идея, защото съм видял на практика ползите от нея. Втората причина е удовлетворението, което за нас, лекарите, е изключително важно, то е част от професията ни. Прекрасно е да видиш, че си помогнал на един човек, като си го диагностицирал навреме, видял си опасността и си положил усилие лошото да не го сполети. Имам и лични причини. Мои близки са били с тази диагноза, знам колко важно е лечението да бъде проведено в ранния стадий на болестта. Знам и че спасеният живот е щастие за самия човек и радост за семейството му.

Какво показва добрият европейски и световен опит – каква добавена стойност носят такива центрове? Разкажете повече за скрининговата програма за превенция на рака на дебелото черво в Германия, участвал сте в нея и имате 10-годишен опит в техни клиники.

Заслужава си сериозно да се вгледаме в това, което са направили там и което са постигнали. То не е никак малко и числата го показват.

При въвеждането на Национална скринингова програма в Германия през 2006 г. са регистрирани 36 000 новооткрити случаи на рак на дебелото черво при мъже и 32 000 – при жени. Днес новооткритите случаи са 20 000 при мъже и 18 500 при жени. Тоест, намалението е с почти 50% На езика на фактите това означава, че благодарение на нея от 2006 г. до днес са спасени 16 000 живота на мъже и 14 000 – на жени на година или близо половин милион общо!

И този резултат се дължи не на здравословния начин на живот или на по-различно хранене, а на действащата скринингова програма, която е доказала, че работи. И както казах, освен хилядите щастливи семейства, това постижение има и едно друго измерение – финансовото. Повече спасени от рак на дебелото черво означава по-малко големи операции, по-малко химиотерапии, по-малко пари за скъпи лекарства, по-малко лъчетерапии, по-дълъг и професионално пълноценен живот.

Очаквате ли съпротива при създаването на Центъра?

Очаквам по-скоро неразбиране и от страна на пациентите, и от страна на някои лекари. Неразбирането от страна на пациентите по-скоро се изразява в страх, че ендоскопските изследвания са болезнени и травмиращи, което абсолютно не е вярно, стига те да бъдат проведени правилно. Все неща, на които нашият екип обръща изключително много внимание!

Има едно много невярно твърдение – че „крадем“ труда на коремните хирурзи, че обираме лаврите им. А всъщност ние откриваме голям процент от туморите на дебелото черво, които впоследствие се оперират от тези колеги. Става въпрос не за конкуренция между нас, а за кооперация.

Лечението на рака е комплексно, то обединява гастроентеролози, хирурзи, онколози – специалисти по лекарствено лечение, радиолози. Не виждам причина да не работим заедно, точно обратното.

От Вашето участие в прегледите в рамките на дните на отворените врати с какво впечатление останахте – проявяват ли хората интерес към профилактика на рака на дебелото черво, осъзнават ли необходимостта от редовни профилактични прегледи?

Преди всичко бих казал, че българският пациент е неинформиран за ползите и минималните рискове от изследванията, които трябва да потвърдят или да отхвърлят диагнозата „рак на дебелото черво“. Затова е необходим разговор с лекаря, нужно е време, което да се отдели на този човек. Сигурен съм, че това е пътят. Освен това нашата работа е екипна, разполагаме с висококвалифицирани специалисти, които са компетентни в професионално отношение и имат подход към пациентите.

Държа да подчертая, че на нас могат да разчитат пациенти от цялата страна, всички могат да ни потърсят и да са сигурни, че ще получат необходимото внимание.

Участвате ли в проекти и инициативи с подобна насоченост?

Работим в партньорство с Фондация „Лъчезар Цоцорков“ по пилотната програма за скрининг „Заедно срещу рака на дебелото черво“, която се провежда пилотно на територията на София. Тя осигурява възможност за извършване на безплатни тестове за окултни кръвоизливи, на основание на които се извършва ранна диагностика. На 11 ноември 2022 г. обявихме, че в рамките на програмата ще консултираме безплатно пациенти с положителен резултат от тези тестове. При необходимост ще бъдат назначавани уточняващи изследвания, както и лечение и проследяване в случай на индикации.

Отворени сме за добри идеи и ще приемем всяка инициатива с желание да бъдем полезни.

Д-р Герасим Темелков е завършил медицина в МУ - София през 2010 г. Специализира вътрешни болести и гастроентерология в Германия, като до началото на тази година работи в различни клиники там. Интересите му са насочени към съвременните методи за диагностика на заболяванията на гастроинтестиналния тракт, лечението и проследяването на възпалителни чревни заболявания, както и на болести на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса. От началото на май е част от екипа на Университетска болница „Лозенец“.

 

Zdrave.net
21 Ноември 2022

COLON ЦЕНТЪР БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“

Център за превенция и лечение на рак на дебелото черво COLON ЦЕНТЪР БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“, базиран на доказано работещата германска скринингова програма.

Back To Top