Ракът на дебелото черво е лечим, дори напълно предотвратим ако се открие навреме!

Превенцията и ранното откриване предотвратяват смъртта от рак на дебелото черво. Палпирането на ректума и изследването за кръв в изпражненията са едни от профилактичните мерки. Тоталната колоноскопия се е наложила като златен стандарт при превенцията на карцинома. Процедурата се извършва като част от ендоскопските скринингови мерки. По време на колоноскопия чревните полипи като потенциални предракови образувания се отстраняват директно по време на изследването, като по този начин ефективно се предотвратява развитието на рак. Ако има съмнение за рак, се взема тъканна проба, която се изследва в отделението по патология. В случай на злокачествени находки пациентът се насочва към болнично лечение.

Тест за окултно кървене?

Когато в изпражненията се появят малки количества кръв, които не се виждат с просто око, медицинската професия ги нарича окултна (скрита) кръв.

Ако в изпражненията се открие кръв (положителен резултат от теста), при всички случаи трябва да се направи колоноскопия, за да се изясни причината за кървенето. Положителният резултат от теста не означава непременно рак, кръвта в изпражненията може да има и други причини. От друга страна, отрицателният тест не изключва колоректален рак, тъй като не всеки тумор кърви

КОЛОНОСКОПИЯ

Това е стандартният метод за скрининг за колоректален рак.

В деня преди прегледа се прилага слабително средство. След това на пациента се разрешава да приема само течности. В деня на изследването по правило трябва да се изпият отново около 2 л слабително, тъй като само достатъчната подготовка позволява оптимална оценка на чревната лигавица. Преди извършването на колоноскопията могат да се дадат успокоителни медикаменти, за да се осигури безболезнено изследване. Прилагането на успокоителни, което обикновено се налага, ограничава способността за шофиране за 24 часа. Затова след амбулаторни прегледи човек трябва да бъде придружен до дома.

Същинската колоноскопия отнема около 15 до 45 минути. При тази процедура тръбовиден ендоскоп с дебелина около един сантиметър се вкарва през ануса в червата и обикновено се придвижва до апендикса. Вградената оптика осигурява точно изображение на чревната лигавица на монитора. По време на прегледа лекарят изследва промените и може да вземе тъканни проби или да отстрани полипи през работния канал на ендоскопа. Тези процедури са безболезнени. След това се извършва подробен анализ на взетите тъканни проби.

9 +

Специализирани лекари

2432

Регистрирани пациенти

95 %

Успешно профилактирани

981

Спасени от рак на дебелото черво

COLON ЦЕНТЪР БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“

Център за превенция и лечение на рак на дебелото черво COLON ЦЕНТЪР БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“, базиран на доказано работещата германска скринингова програма.

Back To Top